Umetnički pres karavan


21. San(J)am knjige u Istri, Pula, 3-13. decembra 2015. godine

Umetnički pres karavan je drugu godinu zaredom ispratio pulski Sajam knjiga u Istri održan u periodu od 3. do 13. decembra.

21. San(J)am knjige u Istri-pulski festival knjige i autora, tokom 11 dana trajanja ponudio je pregršt događaja. Ekipa Umetničkog pres karavana je iz bogate ponude festivalskog programa izdvojila predstavljanje knjiga, te posebno ineresantno osmišljene delove festivala, kao što su „Doručak sa autorom” i „Autor čita autora”.


Pisac u ulozi voditelja

Posebno je atraktivna tema „Autor čita autora”, gde jedan pisac u ulozi voditelja postavlja pitanje drugom piscu na temu njegove knjige, potom zamene uloge, te voditelj postaje pisac, a pisac voditelj. Ovakav vid razgovora između pisaca sam od sebe je pobudio interaktivan pristup sa čitalačkom publikom, koja je ispunila tribinu u velikom broju. Ljudi su se nesmetano uključivali u razgovor i postavljali pitanja o životnim porukama i prirodnim i arhitektonskim lepotama predstavljenim u tim knjigama.

Po oceni ekipe Umetničkog pres karavana, najbolji utisak ovog dela programskog festivala ostavio je srpski dvojac Dana Todorović i Đorđe Miketić. Treba naglasiti da je Dana Todorović, inače iz umetničke porodice (ćerka našeg pokojnog glumačkog barda Bore Todorovića), prenela snažnu energiju na publiku čitanjem odlomaka iz njenog fantastičnog ostvarenja Park logovskoj. Njeno književno delo protkano je iskrenim emocijama koje su snažnim talasom zapljusnule većinu prisutnih. PARK LOGOVSKOJ inspirisan je ruskim piscima i nastao je kao otklon iz prostorno-vremenske realnosti, da bismo se zagledali u sopstvenu suštinu bića i bujicu nama neprihvatljivih životnih događaja koji nas u spoljnjem svetu nenadano obasipaju. Daje nam odgovore na pitanje : Kako takve događaje što bezbolnije prihvatiti i savladati da bismo nesmetano nastavili životnu borbu okrepljeni novim duhovnim sagledavanjem životnih prepreka, koje se, tako gledano, alhemijski i momentalno preobražavaju u životno iskustvo. Najednom dojučerasnji problemi ustupaju mesto novoj životnoj prekretnici.


Autori iz regiona i sveta

U sajamskim programima učestvovalo je 250 izdavača, među kojima je bilo i 30 značajnih iz Srbije, okupljenih oko UDRUŽENJA PROFESIONALNIH IZDAVAČA SRBIJE (UPIS). Najprodavanija knjiga ove godine bila je SARAJEVO PLAN GRADA, Miljenka Jergovića. Programski koncept bio je bogat sadržajima i raznolik, popunjen aktuelnostima. Primetili smo da je pulski festival knjiga namenjen širokom krugu posetilaca, a da je atmosfera bila izuzetno živa, gotovo opipljiva. U prilog ovim rečima ide činjenica da je bio prisutan veliki broj autora van regiona, kao sto su Eric De Luca (Italija), Jon Kalman Stefansson (Island), Oleksandr Irvanec (Ukrajina), Joachim Sartorius (Nemačka), Benjamin Flao (Francuska), a od istaknutih pisaca iz regiona Pulu su pohodili Namik Kabil (Bosna) i naš Dragan Velikić iz Srbije.


Beograd čita

U završnom delu Sajma knjiga predstavio se ovogodišnji regionalni program „BEOGRAD ČITA” u trajanju od tri, za nas nezaboravna, dana. Beograd je Puli predstavio savremenu kulturnu scenu metropole. „BEOGRAD ČITA” nastao je u saradnji sa izdavačkom kućom „Geopoetika”. Puljane su, u okviru nama omiljenog programa, zasenili: Slobodan Šijan i Goran Marković, naši proslavljeni reditelji, te Slavoljub Stanković, Slavimir Stojanović, Božo Koprivica, pomenuta Dana Todorović i Vesna Goldsvorti. Sajam je imao nikad aktuelniju temu pod nazivom „Otok-geto-azil”. To je tema koja se tek otvorila, treba da se odmotava i ne bi smela da zastane dok ne dođe do iole zadovoljavajućih rešenja, koja bi uistinu zaživela u stvarnosti.

Sa karavanom u susret Transatlantiku


Organizatori pulskog festivala pozvali su naš Umetnički pres karavan da bude gost Sajma i sledeće godine. Za 2016. najavljena je tema „TRANSATLANTIK”, u okviru koje će se predstaviti portugalska, španska i južnoamerička književnost, koja obećava susret mediteranske širine i vrele južnjačke krvi. Umetnički pres karavan svedok je da Pula ceni i daje prostor srpskom filmu i knjizi. Letos smo bili oduševljeni činjenicom da je za najbolji film Filmskog festivala u Puli, po oceni publike, proglašen film SRPSKOG REDITELJA Darka Bajića, BIĆEMO PRVACI SVETA, a ove godine su naše filmadžije i pisci dobili tri dana da predstave modernu beogradsku stvaralačku scenu pod nazivom „BEOGRAD ČITA”. Punih srca smo napustili Pulu zbog žive činjenice da Umetnički pres karavan ima učešće u misiji kulturno-umetničke razmene i zbližavanja na polju stvaralaštva, gde se brišu granice i predrasude.

Putopis napisao Borislav Petrović

Pratite nas na:   


Osnivač i glavna i odgovorna urednica:
Slavica Hinić
Kontakt:
+381641212845
+381698992416

E mail: slavica.hinic@gmail.com

Osnivač:
Borislav Petrović

Redakcija:

Natasja Čičić (urednica)
Sanja Domazet (putopisi)
Borislav Petrović (putopisi)
Milica Rakidžija
Tijana Đorđević
Saša Velimir
Jelena Rakidžija (lektorka)

Foto i dizajn: Uroš Marković i Stefan Hinić

Izrada sajta: Vladimir Kravić

Naša lokacija: