Umetnički pres karavan

Vesti i aktuelnosti


Ovde možete pročitati sve najaktuelnije vesti i informacije vezane za Umetnički pres karavan.


VIII Festival srpske kulture u Istri (April, 2016)

Osmi po redu Festival srpske kulture u Istri, posvećen uspomeni na Danila Kiša, ove godine je poseban po dve stvari – trajaće mesec dana i postao je internacionalni festival. Bogat program u organizaciji Srpskog kulturnog centra u Istri započeo je svečanin otvaranjem 7. aprila u prostorijama centra. Otvaranju su, pored brojnih gostiju umetnika iz Srbije i regiona, prisustvovali i konzul Republike Srbije iz Rijeke Momčilo Radivojević, zamenica gradonačelnika grada Pule Elena Puh Belci, župan Istarske županije Valter Flego, kao i predstavnici Italijanske kulturne zajednice grada Pule.

Osmi po redu festival okupio je slikare iz umetničke grupe ARTE, filmske umetnike Mimu i Milana Karadžića sa njihovim najnovijim ostvarenjem Gorčilo, kao i izdavačku kuću Službeni glasnik koja je, u toku četiri dana Festivala, promovisala najnoviju knjigu Sanje Domazet Gradovi. Izuzetna ekipa umetnika koji su predstavljali poslednje domete srpske kulture bila je upotpunjena novinarskom ekipom Umetničkog pres karavana.

Sam kraj svečanog otvaranja obeležio je nastup jednog od najboljih rokenrol bendova beogradske klupske scene pod nazivom Maljčiki. Ovaj sastav je još jednom u subotu, što je bio svojevrsni poklon Srpskog kulturnog centra Puležanima. Poklon je takođe bilo i gostovanje umetničke grupe ARTE – slikarska kolonija imala je temu Danilo Kiš, a svi radovi urađeni za vreme kolonija poklonjeni su galeriji Srpskog kulturnog centra.

Ekipa Osmog Festivala obišla je Istru uzduž i popreko, od Pule, preko Fažane i Briona, do Rovinja i Trsta promovisala se srpska kultura kroz film, književnost i slikarstvo. Festival se nastavlja do prvih dana maja kada gostuju pozorišne i plesne trupe iz Beograda i nastavljaju da na najbolji način predstavljaju srpsku kulturu i umetnost širom Istre.

Pratite nas na:   


Osnivač i glavna i odgovorna urednica:
Slavica Hinić
Kontakt:
+381641212845
+381698992416

E mail: slavica.hinic@gmail.com

Osnivač:
Borislav Petrović

Redakcija:

Natasja Čičić (urednica)
Sanja Domazet (putopisi)
Borislav Petrović (putopisi)
Milica Rakidžija
Tijana Đorđević
Saša Velimir
Jelena Rakidžija (lektorka)

Foto i dizajn: Uroš Marković i Stefan Hinić

Izrada sajta: Vladimir Kravić

Naša lokacija: