Umetnički pres karavan

Prirodom do zdravlja

Prirodom do zdravlja...


AJUR-VEDA I SUPER HRANA

Sve civilizacije su kroz istoriju imale sopstvenu predstavu o tome šta je super hrana. Za modernog čoveka to je neka kapsula s kojom će preživeti u kosmosu, u bezvadušnom prostoru, za francuske kraljeve bilo je to vino – napitak bogova, koje im je davalo ’’hrabrost’’ i ’’kreativnost’’, za rimskog vojnika bila je to pšenica, koja je davala gorivo za 30 kilometara marša pod punom ratnom opremom, za maje i Inke, to je bio kakao sa svojim teobrominom (Teo – Bog, broma – hrana, dakle hrana bogova), za Kineze žen-šen itd.

Dakle, razni ljudi, razne ćudi i razni pogledi na svet. A poimanje da je nešto ’’super’’ ili ’’antisuper’’ neposredno zavisi od čovekovog poimanja sebe i sveta oko sebe. Ajur-veda posmatra čoveka kao mali svemir – mikrokosmos, koji u krajnjoj liniji teži da ostvari večnost, besmrtnost u potpunom Jedinstvu sa čitavom vaseljenom – makrokosmosom. Zato se u ajur-vedi kao super hrana slave namirnice koje najviše pomažu čoveku na putu ka besmrtnosti i savršenom zdravlju. Opšti naziv za njih je ’’rasajana’’.

Šta su rasajane?

Stub ajur-vedske preventive čine specijalne biljne formule koje se zovu rasajane (rasa – životni sok, ajana – ono što donosi, unosi). Prema tome, rasajana je ono što stvara savršeni životni sok (savršenu rasu).

Drevni tekstovi opisuju mnoge namirnice koje deluju kao rasajane, a postoje i naročiti recepti za biljne ili biljno mineralne preparate. Ovi preparati se prave od naročito odabranih biljaka i pripremaju se po receptima koji su često stari više hiljada godina. Prema ajur-vedi, rasajane ljudima donose legendarne dobrobiti kao što su:

  • sprečavanje preranog starenja,
  • dugovečnost,
  • rast inteligencije, snage i vitalnosti
Svrha rasajana je da spreče bolesti i na taj način pomognu svakom čoveku da ostvari četiri životna cilja:

  1. Dužnost (Dharma)
  2. Bogatstvo (Artha)
  3. Uživanja (Kama)
  4. Oslobođenje (Mokša)

Pojedinačne namirnice – rasajane

Složene rasajane imaju mnogo jače i dublje delovanje nego pojedinačne namirnice, ali su neke namirnice lako dostupne ovde u Srbiji i samim tim je praktično navesti šta drevni mudraci kažu o njihovom uticaju.

Mleko (kravlje, kozje – ne biljno)

Uopšte uzevši, mleko je slatko, masno, hladno, osve žavajuće, hranljivo, stimuliše libido, korisno je za inteligenciju, daje snagu, korisno je za umni rad, otklanja umor, leči od bronhitisa i dispnoje; ono pomaže kod zarastanja ozleda i leči od krvarenja iz različitih delova tela (raktapita). Korisno je za sva živa bića i smanjuje i eliminiše doše (nečistoće). Mleko gasi žeđ i poboljšava apetit. Ono je izuzetno korisno kod ptitisa,anemije, viška kiseline, sušice, trbušnih tumora, ascitisa, dijareje, groznice, sindroma pečenja i posebno edema.

Takođe pomaže kod bolesti ženskog genitalnog trakta, muške reproduktivne tečnosti, zatvora i tvrde stolice; korisno je za bolesne od vata i pita bolesti. Mleko je dobro za inhalaciju, mazanje, kupanje, emezis, klistir, za čišćenje i pomade.”

Čarak Samhita, Sutrasthana 1/105─113.

Naravno, ovo se odnosi na nehomogenizovano, nepasterizovano i nedeodorisano sveže mleko, od zdravih, dobro hranjenih životinja.

Maslo (ghi)

Ghi je pročišćeni maslac. Ranije se kod nas proizvodio kako ne bi propadale veće količine putera. Ima drugačija svojstva od običnog maslaca i može godinama da se čuva u čistoj posudi, na sobnoj temperaturi. Što je stariji, ghi je bolji (jači), a postoji mišljenje da kap masla starog deset godina može da povrati čoveka iz kome.

U Čarak Samhiti piše: „Ghi od kravljeg mleka jača pamćenje, intelekt, snagu probave, seme, ođas, kaphu i mast. On smiruje pitu, vatu, trovanja, ludilo, sušicu i groznicu. To je najbolja od svih masnih supstanci. On je zdrav, hladan i sladak. Kada se upotrebi na ispravan način, povećava svoje osobine hiljadu puta i donosi mnogostruke koristi.”

Č. S. ─ Sutrasthana XXVII/231─233.

Lasi, mlaćenica, putermleko

Lasi je napitak koji se dobija mešanjem svežeg kiselog mleka i vode (u odnosu 1:4). Jedan od ajurvedskih aforizama kaže da ‘’čak ni Indra na nebesima nema takav napitak kao što je lasi popijen posle jela’’. Lasi je izuzetno koristan za varenje hrane, čime doprinosi uklanjanju toksina i izgradnji svih sedam tkiva, pa je u posrednom smislu super hrana – pomaže da iz hrane koju jedemo izvučemo maksimum.

„Putermleko je korisno kod edema, šuljeva, sprue, anemije, anurije, upornih trbušnih bolesti uključujući ascites, anoreksne anemije i otrova tipa gara. Ono se takođe koristi za smirivanje komplikacija nastalih usled uljne terapije.”

Č.S. Sutrasthana

Beli dulek (bundeva)

Dulek je u ajur-vedi poznat kao rasajana, jer ima svojstva da ispira i čisti od toksina, pa se najčešće preporučuje kod upala i bolesti bubrega i mehura. Bundeva daje snagu i gradi svih sedam telesnih tkiva, smiruje duh, podstiče lepotu i dugovečnost, jača ođas (životnu silu).

Med

Med se u ajur-vedi uglavnom koristi kao lek, u malim količinama za osobe sklone gojenju i nakupljanju sluzi. On je super hrana za decu i izvanredan nosač lekovitih svojstava trava i mineral jer pomaže da se ove dragocene materije prenesu kroz zid creva i donesu u dublja tkiva i organe, bez većih gubitaka tokom prolaska kroz crevni trakt.

Naravno, postoji i obilje drugih namirnica koje po nekom osnovu, za neke ljude i u nekim okolnostima predstavljaju super hranu. To su na primer urme, slatke pomorandže, zrele banane, beli luk, basmati pirinač, badem, susam, šatavari, ašvaganda, sladić, crno slatko grožđe itd.

SLOŽENE RASAJANE

Drevni mudraci razvili su naročite postupke podmladjivanja, koji sui m omogućavali da žive onoliko dugo koliko žele. Ovi postupci potpune zamene svih ćelija i tkiva u telu, poznati pod nazivom kaja kalpa, provodili su se u strogo kontrolisanim uslovima i uz primenu specijalne superhrane. Evo jedne ilustracije iz Čarak samhite:

‘’Čovek treba da tokom godinu dana čuva stado krava i da se hrani samo njihovim proizvodima i da tri puta dnevno recituje Gajatri himne (u svitanje, podne i sumrak). Po isteku godine, treba da nadje amalaki drvo, popne se na njega i izabere najveće i najsočnije (najslađe) plodove. Koliko tih plodova pojede, toliko će hiljada godina još živeti’’.

Ima i rigoroznijih metoda, pri kojima tokom prva tri meseca otpadaju redom nokti, kosa, zubi itd, a tokom sledeća tri meseca rastu sasvim novi zubi, kosa nokti i svi ostali organi i tkiva, pa se posle šest meseci umesto starca pojavljuje mladić. Naravno, teško primenljivo danas, ali prosto da čitalac stekne uvid šta je sve moguće i kakva sve znanja postoje.

Danas u Srbiji imamo dve poznate i popularne rasajane – čijavanpraš i trifala čurnu.

Čijavanpraš

Čijavanapraš spada u red najprodavanijih i najšire korišćenih rasajana kako u Indiji, tako i u celom svetu. Nastao je pre više od 3000 godina zahvaljujući velikom mudracu Čijavani. Prema izvornom ajurvedskom tekstu, Čarak samhiti, čijavanapraš je „najbolja od svih rasajana, naročito za smirivanje kašlja i astme. On hrani i jača slabe, stare, ranjene i decu u razvoju.“ Korišćenjem ove rasajane „osoba stiče jak intelekt, pamćenje, telesnu lepotu, dobro zdravlje, dugovečnost, snagu čulnih organa, veliko zadovoljstvo u društvu suprotnog pola, snažan agni (vatru varenja) i ravnotežu telesnih energija (doša).“

„Čijavanpraš je izuzetna rasajana. Posebno je korisna kod kašlja i dispnoje, za stare, bolesne i istrošene osobe kao i za razvoj dece. On smiruje hrapavost glasa, grudne bolesti, srčane bolesti, krvne bolesti izazvane vat došom (vatarakta), žeđ i probleme urina i semena. Treba da se uzima u dozi koja neće poremetiti varenje. Koristeći ovu rasajanu, ekstremno stari Čijavana je vratio mladost.“

Čarak samhita, Čikitsastanam, glava 1. stihovi 62 – 74

TRIFALA ČURNA

Biljke od kojih se pravi trifala imaju veliku snagu koja se upotrebom ovog proizvoda prenosi na nas i postaje deo našeg zaštitnog potencijala. Tri ploda koja su sadržana u trifali (haritaki, amalaki i bibhitaki), odgovaraju trima osnovnim principima ajurvedske medicine (tri doše).

Neka naučna istraživanja i praktična iskustva ljudi koji su je koristili tokom niza godina pokazuju da trifala efikasno čisti krv, stimuliše sekreciju žuči tako što detoksikuje jetru, pomaže varenju i asimilaciji, i značajno smanjuje holesterol i nivo masti u krvi. Kao rezultat toga, ona se smatra jednom vrstom univerzalnog lekovitog sredstva i najčešće je prepisivana biljna formula.

Popularna izreka u Indiji glasi: „Nemaš majku? Ne brini se sve dok imaš trifalu.“ Indijci veruju da je trifala sposobna da se brine o unutrašnjim organima tela poput majke koja se brine o svojoj deci. Svaki od tri ploda koji čini trifalu brine se o telu nežno podstičući unutrašnje čišćenje svih stanja stagnacije i viška, dok istovremeno poboljšava varenje i asimilaciju.

Naravno da postoji i veliki broj drugih rasajana, kao što su na primer brahma rasajana, razne kombinacije trifale sa mineralima i metalima (šilađitom, gvožđem, zlatom, srebrom ...) razne formule na bazi amalakija ili haritakija, proćišćeni metali – ’’bhasme’’ (od žive, zlata, srebra, dijamanat i drugog dragog kamenja) i mnogo drugih lepih stvari. U različitim podnebljima, dostupne su različite stvari.

Ipak, od svih hranljivih stvari, Čarak tvrdi da je najhranljivije znanje! Dakle istinsko, pravo znanje, ’’dostojno da se čuje, nauči i primeni’’ najbolja je rasajana za zdrav i dug život.

Putopis napisao ...

Pratite nas na:   


Osnivač i glavna i odgovorna urednica:
Slavica Hinić
Kontakt:
+381641212845
+381698992416

E mail: slavica.hinic@gmail.com

Osnivač:
Borislav Petrović

Redakcija:

Natasja Čičić (urednica)
Sanja Domazet (putopisi)
Borislav Petrović (putopisi)
Milica Rakidžija
Tijana Đorđević
Saša Velimir
Jelena Rakidžija (lektorka)

Foto i dizajn: Uroš Marković i Stefan Hinić

Izrada sajta: Vladimir Kravić

Naša lokacija: