Umetnički pres karavan


Bled

Svojom smaragdno zelenom bojom, Bled, najlepše prirodno jezero u Sloveniji sa jedinim ostrvom, prosto nas je zvalo i mamilo da ga posetimo. Na šest sati vožnje kolima od Beograda, najpopularnija turistička destinacija Slovenije, svežim vazduhom i nestvarnom prirodom, dočekala nas je u punom sjaju.

Bled je počeo da razvija turizam još u 19. veku, gde su se izgradila prva kupališta i smeštajni kapaciteti. Od tog vremena, u ponudi su programi različitih aktivnosti – počev od terapije vodom i kupki, do programa zdrave ishrane i širokog spektra turističke ponude.

Na mirnoj površini jezera ogledaju se vrhovi julijskih Alpa. U crkvi na ostrvcetu, koja datira iz 16. veka, postavljeno je zvono za koje se veruje da ispunjava sve želje. Druga legenda kaže da će mladenci, ukoliko mladoženja na rukama prenese mladu preko 99 stepenika do crkve, imati dug i srećan brak.

Kao sa razglednica, na vrhu litice gordo stoji srednjevekovni dvorac, Bledski stari grad, inače najstariji grad u Sloveniji. Tu se nalazi muzej, stara štamparija, vinski podrum i kovačnica. Vožnja tradicionalnim drvenim čamcem, ili vožnja fjakerom samo su deo atraktivne turističke ponude Bleda.

Nikako ne propustite da probate čuvene bledske krempite (kremšnite) i da uživate u pogledu na labudove koji jezeru daju posebnu čar.

Dvorac Lambergh

U Dvorskoj vasi, na samo 9 km od Bleda, ušuškan je dvorac Lambergh, koji je istovremeno i dizajnirani butik hotel. Pomirivši moderno sa istorijskim, a sačuvavši eleganciju i otmenost, hotel gostima pruža mir i tišinu, jednom rečju – grofovski osećaj. Dok plivate u bazenu, ili odmarate u jakuzzi-ju uživaćete u pogledu na Triglav. Nedaleko nalazi se Kraljevska kuća i golf tereni, gde možete da isprobate svoje strpljenje na invidualnim ili grupnim časovima golfa. Poznati golf turniri se odigravaju baš tu.

Pratite nas na:   


Osnivač i glavna i odgovorna urednica:
Slavica Hinić
Kontakt:
+381641212845
+381698992416

E mail: slavica.hinic@gmail.com

Osnivač:
Borislav Petrović

Redakcija:

Natasja Čičić (urednica)
Sanja Domazet (putopisi)
Borislav Petrović (putopisi)
Milica Rakidžija
Tijana Đorđević
Saša Velimir
Jelena Rakidžija (lektorka)

Foto i dizajn: Uroš Marković i Stefan Hinić

Izrada sajta: Vladimir Kravić

Naša lokacija: