Umetnički pres karavan


Comsar Rudo u grotlu istorije

U okruženju netaknute prirode na istoku Republike Srpske, nedaleko od Višegrada i poznatog Andrićgrada, u malom mestu Rudo nedavno je nikao savremeno opremljeni hotel Comsar Rudo.


Ovo moderno zdanje u na prvi pogled izgleda kao da ga je neki ludi naučnik vremenskom mašinom iz budučnosti spustio u vreme ranih godina socijalizma gde istorija još čuva uspomenu na Prvu proletersku brigadu i huk mnogih ratnih dešavanja. Lepa sela lepo gore, naziv je Dragojevićevog filma koji je sniman u ovom kraju, inspirisan verodostojnim događajima za vreme poslednjeg rata.


Uz andrenalinski šum bukova obližnjeg Lima, u ovom nesvakidašnjem ugostiteljskom objektu sklapaju se poslovni sastanci, uživa u bogatoj gastronomskoj ponudi domaćih i internacionalnih specijaliteta, opušta u savremenom spa centru i moderno opremljenim sobama. I dok vam ljubazni i svestrani domaćini nude brojne sadržaje koji su karakteristični za ovo mesto, priče i legende vezane za nastanak Ruda i okolnih znamenitosti polako vas zavode i pružaju nezaboravne časove iz daleke istorije.


Samo u Rudu je pronađeno oko 300 stećaka, srednjovekovnih nadgrobnih spomenika u obliku velikih kamenova sa uklesanim slikovnim ukrasima i natpisima. Mnogi naučnici povezuju kulturu stećaka sa postojanjem Crkve bosanske u srednjem veku, a pojedini ih čak vide kao najmasovnije materijalne ostatke bogumila koji su poput katara zapada, sahranjivali svoje mrtve u prirodi umesto na crkvenim grobljima.

Predanja o ovom kraju je mnogo.Tu je i priča o Mehmed Paši Sokoloviću. Rođen kao dete pravoslavnih roditelja, srpski dečak Radojica je u dvanaestoj godini nasilno preveden u Islam. Mehmed Paša nije izgubio sećanje na svoj kraj i roditelje. Naime, on je u rodnom selu Sokolovu izgradio crkvu koju je posvetio majci u znak sećanja na njenu vernost pravoslavlju. Veliko poštovanje je ukazao i svome ocu koji je prešao u islam, sagradivši džamiju. A gradu Višegradu podario je jedan od najlepših spomenika kulture – Na Drini ćupriju, mestu na kom je majka plakala kad su ga Turci odvodili.Polovinom 16.veka u neposrednoj blizini Sokolova, Mustafa Paša Sokolović, brat od strica čuvenog Turskog vezira Mehmed Paše Sokolovića podigao je Rudo.

Poseban grad u Višegradu je Andrićgrad. Smešten u blizini višegradske ćuprije, ovaj kameni grad inspirisan je delima nobelovca Ive Andrića. Ova blizina Andrićgrada, koje postaje mesto kulturnog hodočašća mnogobrojnih turista, otvara vrata i Rudu u svet.


Grad, gde se istorija neprekidno grli sa nadolazećim vremenima, prirodne lepote sa modernim dostignućima, pleni nekim posebnim šarmom. Takav je i Hotel Comsar Rudo. Ovo zdanje budučnosti u kom dominira zelena boja prirode zajedno sa motivima vode kao simbola hidroenergetskog potencijala kraja u suptilnom je skladu sa najsavremenijim materijalima. Uz savremeni prostor za edukaciju, konferencije i uspešne poslovne susrete, domaćini će vam ponuditi rafting po Limu, panoramsku vožnju Vodenim Ćirom, lov po bogatim šumama ili ribolov.


Neizbežan je i obilazak manastira. Manastirski kompleks Dobrun, zadužbina Cara Dušana. Predstavlja najatraktivniju stanicu na obnovljenoj pruzi Višegrad-Vardište, koja se nadovezuje na čuvenu Šargansku osmicu. U manastiru su sačuvane freske cara Dušana sa ženom Jelenom i sinom Urošem. U neposrednoj blizini ovog manastira nalazi se i manastir Draževina, poznat po mestu na kom je uhvaćen general Draža Mihajlović.


Na svakom koraku priče iz istorije, dalje ili bliže.Rudo je tu kao tihi svedok protoka vremena u Staroj Hercegovini. A Comsar Rudo, moderno zdanje u okolini nedirnute prirode. U srcu usnulog gradića savršeno mesto za predah užurbanog poslovnog čoveka.

Pratite nas na:   


Osnivač i glavna i odgovorna urednica:
Slavica Hinić
Kontakt:
+381641212845
+381698992416

E mail: slavica.hinic@gmail.com

Osnivač:
Borislav Petrović

Redakcija:

Natasja Čičić (urednica)
Sanja Domazet (putopisi)
Borislav Petrović (putopisi)
Milica Rakidžija
Tijana Đorđević
Saša Velimir
Jelena Rakidžija (lektorka)

Foto i dizajn: Uroš Marković i Stefan Hinić

Izrada sajta: Vladimir Kravić

Naša lokacija: