Umetnički pres karavan

Vesti i aktuelnosti


Ovde možete pročitati sve najaktuelnije vesti i informacije vezane za Umetnički pres karavan.


Otvaranje - 64 Pulski filmski festival

Pod zvezdanim pulskim nebom u ambijentu čuvene Arene, otvoren je 64. Pulski filmski festival projekcijom filma "Lavina" Stanislava Tomića i uobičajenim spektakularnim vatrometom. Ovogodišnje bogato izdanje 64. Pulskog filmskog festivala odlikuje 170 filmova, 88 premijera, 20 lokacija, 15 filmskih programa. Pre projekcije filma festival je proglasila otvorenim ministarka kulture u Vladi Hrvatske Nina Obuljen Koržinjek. Direktorka festivala Gordana Restović pozvala je sve goste i posetioce da i ove godine uživaju u filmovima pod zvezdama. „Trudili smo se da ove godine učinimo festival bogatijim i sadržajnijim te vjerujem da smo u tome i uspjeli. Pred nama je novi Pulski filmski festival jer svaki je na svoj način neponovljiv organizacijskom i programskom profinjenošću“ rekla je gospođa Restović.

Odmah nakon uvodnih reči direktorke Gordane Restović, pulskoj Areni obratio se i umetnički direktor Zlatko Vidačković i zadovoljno se pohvalio raznovrsnošću ovogodišnjeg filmskog programa, najopsežnijem međunarodnom programu Pule, koji čini 27 dugometražnih (u režiji Kaurismakija, Leeja, Tornatorea, Wajde i drugih značajnih redatelja) i 19 kratkometražnih filmova. 64. Pula predstavlja dosad najveći Hrvatski program sa šesnaest dugometražnih igranih filmova, od čega se polovina prikazuje premijerno. Zanimljivo je da je polovina filmova nastala u nezavisnoj produkciji, a polovina putem javnih poziva Hrvatskog audiovizualnog centra, HAVC-a, što svedoči o životnosti i žilavosti nezavisne scene, koju HAVC na sreću ipak pomaže naknadnim postprodukcijskim potporama.

I ove godine Festival vrvi bogatim popratnim programima koji čine izložbe, koncerti, radionice, Pula food festival koncept, kao i specijalizirani program za filmske profesionalce Pula PROfessional sastavljen od predavanja, okruglih stolova, panel-diskusija, promocija knjiga i druženja profesionalaca iz audiovizualne industrije.Tako je kao deo uvodnih programa 64. Pulskog filmskog festivala u izuzetnom prostoru Galerije Srpskog kulturnog centra u Istri svečano otvorena 13.jula. izložba „Purpur i tirkiz - umetnost slike“ Predraga Peđe Miloševića, akademskog slikara iz Beograda.

Film Stanislava Tomića Lavina koji je otvorio nacionalni program ovogodišnjeg Pulskog filmskog festival,već je dobio epitet „Almodovarske komedije“. Reč je o filmu koji je prvobitno trebao biti serija, no spletom okolnosti postao je film. Producent je Jozo Patljak koji je prilikom predstavljanja filmske ekipe rekao kako se priča filma odvija oko jedne ženske porodice. Glavna „ženska uloga“ dopala je muškarcu, Robertu Ugrini koji igra uz Kseniju Marinković.  „Samo je žena s njom mogla stati u ring“ - rekao je Ugrina o ulozi te ispričao kako mu nije bilo posebno zahtevno igrati ženu. Bogata filmska postava Lavine uključuje Stojana Matavulja, Borka Perića, Žarka Radića, Gorana Grgića, Mirana Kurspahića i Svena Jakira te glumice Anu Maras Harmander, Saru Stanić i Ninu Violić.

Drugi film kojemu je dopala čast da se prikaže na otvaranju 64. Pule jest ZG80, redatelja Igora Šeregija koji je već postao hit od kad se, u junu prošle godine, počeo prikazivati u bioskopima. „To je svojevrsna pretpriča filma Metastaze, a radnja se odvija desetak godina ranije u Beogradu“, rekao je Šeregi dodavši kako im je to znatno pomoglo u promociji filma. Film je sniman u svega 17 dana, u Beogradu, Kragujevcu i Pančevu.

Jedan od scenarista, Robert Cukina, na konferenciji za medije istaknuo je kako je inspiraciju za priču našao u događajima iz mladosti, bio je, naime pripadnik Bed Blue Boys-a. Najavio je kako već radi na nastavku priče čija će se radnja odvijati u Zagrebu.

Najdugovečniji i najveći nacionalni filmski festival ima još jednu jedinstvenost, a to je najveće festivalsko platno u Hrvatskoj gde pred preko 10 hiljada ljudi u Areni od 15. do 22. Jula u isto vreme može da uživa u festivalskim premijerama pod zvezdama.

64. Pulski filmski festival se završava u subotu, 22. jula svečanom dodelom nagrada u pulskoj Areni: .Veliku zlatnu arenu za najbolji film Festivala, Zlatnu arenu za režiju,,Zlatnu arenu za scenarij, Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu,Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu, Zlatnu arenu za kameru, Zlatnu arenu za sporednu žensku ulogu, Zlatnu arenu za sporednu mušku ulogu Zlatnu arenu za montažu, Zlatnu arenu za glazbu, Zlatnu arenu za scenografiju, Zlatnu arenu za kostimografiju,  Zlatnu arenu za masku, Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka, Zlatnu arenu za specijalne efekte u filmu, Zlatnu arenu za vizualne efekte u filmu.*

Više informacija o festivalu, kao i fotografije sa svečanog otvaranja su na službenim stranicama Festivala, a možete ih pronaći na linku:  svecano-otvorenje-64-pulskog-filmskog-festivala i koristiti uz navođenje izvora i autora fotografije. 

Pratite nas na:   


Osnivač i glavna i odgovorna urednica:
Slavica Hinić
Kontakt:
+381641212845
+381698992416

E mail: slavica.hinic@gmail.com

Osnivač:
Borislav Petrović

Redakcija:

Natasja Čičić (urednica)
Sanja Domazet (putopisi)
Borislav Petrović (putopisi)
Milica Rakidžija
Tijana Đorđević
Saša Velimir
Jelena Rakidžija (lektorka)

Foto i dizajn: Uroš Marković i Stefan Hinić

Izrada sajta: Vladimir Kravić

Naša lokacija: