Umetnički pres karavan


RAZGLEDNICA SA KARIBA

Zahvaljujući osvojenoj nagradi na konferenciji Ekonomist magazina iz Londona na temu Svet u 2014, osnivač Umetničkog pres karavana i pr Bitefa Slavica Hinić se nedavno sa svojim partnerom Borislavom Petrovićem vratila sa nezaboravnog sedmodnevnog krstarenja Karibima.

Nakon kratkog i uzbudljivog boravka u Njujorku, doputovali smo u Fort Loderdejl (Fort Lauderdale), prelepi grad na Floridi koga još nazivaju „američkom Venecijom“. Tu smo se nakon kraćeg zadržavanja i izleta do Majami Biča, sledeći dan ukrcali na brod Independence of the Seas, raskošni kruzer kompanije Royal Caribbean sa 12 spratova koji može da primi oko šest hiljada ljudi.Pravi mali ploveći grad sa 1600 članova posade iz 66 zemalja!

Kruzing je posebno magično iskustvo i neponovljiv doživljaj koji nijedna druga vrsta odmora ne može da pruži.Na ovakvoj vrsti luksuznog broda svaki sladokusac može da pronađe nešto što odgovara njegovim željama i senzibilitetu, od penjanja uz planinu usred okeana, igranja golfa, košarke, surfovanja po talasima, opuštanja u spa centru, sunčanja na palubi, plivanja u bazenu do gledanja filmova iz ogromnog đakuzija, uživanja u pozorišnim predstavama, poput onih na Brodveju ili spektakla u Las Vegasu. A da ne spominjemo da se svako jutro budite u novoj egzotičnoj zemlji! Tada, uvek iznova, započinjete novu avanturu. Bili smo jedini gosti iz Srbije, a srpski jezik smo mogli da čujemo samo od nekolicine članova posade. Bilo je tu i posade iz Hrvatske, Bosne, Crne Gore, Makedonije. Gotovo ceo region na jednom mestu.

Prva destinacija u ovoj karipskoj avanturi, čiji su simbol pirati sa Kariba, nakon dana i noći provedenih u plovidbi okeanom bila je luka Džordžtaun (engl. George Town) na ostrvu Veliki Kajman. Ovo ostrvo je najveće i najrazvijenije od tri ostrva koja čine britansku prekomorsku teritoriju Kajmanskih ostrva, a koja su dobila ime po kajmanima, jednoj vrsti guštera. Veliki Kajman je skoro u potpunosti oivičen grebenom, sa prelepim dugim i peščanim plažama od kojih je najčuvenija Sedam milja. U kristalnom tirkiznom moru koje zapljuskuje obalu ove plaže uživali smo ceo dan. Ovde možete roniti usred brodskih olupina, plivati sa ražama, lutati močvarama mangrova i drevnom šumom, posetiti farmu kornjača po kojima je Kolumbo ovim ostrvima dao prvobitno ime Los Tortugas (kornjače) ili gledati šarenu lepezu morskog života. Mnogobrojne živopisne bašte i prirodne netaknute oblasti kriju i jednu retku vrstu guštera- plavu iguanu!.

Samo što smo osvojili Kajman, kada nas je sledeće jutro dočekala nova karipska destinacija – Falmut (Falmouth), ljupki gradić na severnoj obali Jamajke. Iako su prve asocijacije na Jamajku dredovi, rege muzika i Bob Marli, Jamajka nudi mnogo više od toga. Nju krase zelene planine, tropske šume, prelepi vodopadi, reke I kristalna voda koja okružuje obale. Pored izuzetnih prirodnih lepota, belih peščanih plaža, tu su i centri zabave, duty free tržni kompleksi sa poznatim brendovima, prodavnice sa poludragim i dragim kamenjem, grad Montago bay sa mnogobrojnim buticima, restoranima i barovima, golf tereni svetske klase, Jedna od poznatih prirodnih atrakcija ostrva je i Očo Rios (Ocho Rios) sa svojim vodopadima na 600 stopa koji se nežno ulivaju u tople vode Kariba. Tu vam se nudi uzbudljiva prilika za rafting, ali i za plivanje sa delfinima.

Poslednja destinacija nakon još jedne prespavane noći na okeanu bili su Haiti. Između spektakularnih planina i bujnog rastinja, na severnoj obali Haitija, ugledali smo mali tropski raj Labadi(Labadee), rezervisan samo za internacionalne goste Royal Caribbean. Iako je u privatnom vlasništvu, ova prelepa destinacija koja oduzima dah na prvi pogled,zadžala je lokalne boje i egzotiku dalekih ostrva. Ovo ostrvo je još 1492. otkrio Kolumbo na svom prvom putovanju ka Novom svetu. Prvi naziv ostrva je bio La isla espanola, da bi kasnije, kolonizacijom od strane Francuske, promenilo naziv i francuski jezik prihvatilo kao svoj zvanični jezik, pored kreolskog. Naziv ostrva potiče od reči “aiti”, naroda Taino, što znači zemlja visokih planina. Tropsko zelenilo ovih šuma, plavetnilo mora i svetlucanje peščanih plaža iscelili su i najmanji umor a magija tradicionalnog haićanskog plesa i muzike, uz neodoljivi koktel od kokosa – labadu, ispratili su nas na brod sa neizbrisivom radošću, koju još uvek delimo sa svojim prijateljima po povratku u Beograd.

Pratite nas na:   


Osnivač i glavna i odgovorna urednica:
Slavica Hinić
Kontakt:
+381641212845
+381698992416

E mail: slavica.hinic@gmail.com

Osnivač:
Borislav Petrović

Redakcija:

Natasja Čičić (urednica)
Sanja Domazet (putopisi)
Borislav Petrović (putopisi)
Milica Rakidžija
Tijana Đorđević
Saša Velimir
Jelena Rakidžija (lektorka)

Foto i dizajn: Uroš Marković i Stefan Hinić

Izrada sajta: Vladimir Kravić

Naša lokacija: