Umetnički pres karavan

Vesti i aktuelnosti


Ovde možete pročitati sve najaktuelnije vesti i informacije vezane za Umetnički pres karavan.


TREBINJE - DRAGULJ NA RASKRSNICI MEDITERANA I ORIJENTA

Osunčan mediteranskim suncem , u oazi platana, vinograda i lekovitog smilja, iznad koga se nadvija poput usnulog lava planina Leutar, leži gradić Trebinje , ekonomski, kulturni i turistički centar Istočne Hercegovine.

Smešten na samom jugu Republike Srpske, na tromeđi Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, ovaj grad je uvek bio raskrsnica puteva kojom su prolazil mnogobrojni narodi i karavani , ostavljajući neizbrisiv trag u duhovnoj i materijalnoj kulturi. Trebinje je čudesan spoj Mediterana i Orijenta, kapija kroz koju se mora proći ka unutrašnjosti Balkanskog poluostrva. Tim putem su prolazili Iliri, Rimljani, Sloveni, Vizantijci, srednjovekovni vladari Nemanjičke države, Otomanska imperija i Austrougari, a danas, kada je Trebinje postao pravi turistički biser, mnogobrojni turisti iz čitavog sveta. U svom pohodu ka Mediteranu i Balkanu, ljubitelji putovanja obavezno svrate u Trebinje, dočekaju jutra sa Leutara, popiju kafu ispod Platana, pređu preko starog Arslanagić mosta iz 16. veka, koga je izgradio čuveni Mehmed Paša Sokolović, okrepe se vinom i hercegovalkom žilavkom iz mnogobrojnih vinarija, među kojima se ističu Vukoje, Anđelič, Petijević i Tvrdoš.

Gastronomski sladokusci ne propuštaju da probaju tradicionalna trebinjska jela poput cicvare, sira škripavca, sarmica, priganica i pršute. Naročito je primamljivo probati ove domaće specijalitete u ambijentu starih hercegovačkih kuća, poput restorana i spa hotela Studenac, mesta koji vas omami pri prvom susretu, što zbog blizine Trebišnjice, što zbog topline porodičnog doma kojom odiše autohtona konoba i predusretljivi domaćin Jugoslav Deretić.

Naravno, ovaj topli ambijent i vrhunski gastro doživljaj pružaju i vinarije gde se uz vino obavezno proba domaća hrana.

Svakako, Trebinje je i grad koji mami svojom starinom i kulturno –istorijskim nasleđem , pa je nezaobilazni deo pohoda na Trebinje i odlazak u Muzej Hercegovine. U ovom zdanju koje predstavlja jedno od najstarijih kulturnih ustanova u istočnoj Hercegovini, nalazi se nekoliko stalnih postavki: arheološka, etnološka, Dučićeva kolekcija antičkih spomenika od 70 figura od kamene plastike iz Italije, 14 umetničkih slika domaćih i stranih slikara, tapiserija, mozaik, japanski vez, Dučićeva odlikovanja, ambasadorska odora, prirodnjačko -istorijsko odeljenje. U šetnji kroz vekove, putnici namernici mogu naići i na nadgrobnu ploču župana Grda iz 12. veka, kao najstariji ćirilčni spomenik u BIH, saznati da je Miroslavljovo jevanđelje najverovatnije pisano u Trebinju, a ne u Crkvi apostola Petra i Pavla i da se naša narodna izreka „lupaš kao Maksim po diviziji“ ne odnosi na nekog našeg čoveka, već je to marka puškomitraljeza koji je i izložen u ovom muzeju. Ovo oružje je dobilo naziv po njegovom tvorcu, austrijancu Maksimu, koji je kasnije izvršio samoubistvo, kada je video do kakvih mračnih posledica je doveo njegov izum.

Trebinje je grad pesnika i junačkog srca, ali pre svega, nadaleko čuven po velikom Dučiću, pesniku i prvom diplomati nekadašnje Kraljevine Jugoslavije. On je obojio svojim zamislima i vizijama toliko ovaj grad, da on odiše na svakom koraku njegovim idejama, upravo od Muzeja Hercegovine pa sve do Platana, koji su sa rekom Trebišnjicom postali simboli i zeleni čuvari ovog grada. Na ulazu u Dučićev park nalaze se figure lavova, njegov poklon rodnom gradu, pa Dučićeva česma, Kapitel na stubu, Prvi spomenik Njegošu, Figura dečak na delfinu, Spomenik oslobodiocima Trebinja iz I svetskog rata, Statua Jelene Anžujske.

Podizanje manastira Hercegovačka Gračanica na brdu Crkvina, sa koga se vidi celo Trebinje, bila je poslednja pesnikova želja.U ovom manastiru okruženim čempresima Dučić je i sahranjen, kada su njegovi posmrtni ostatci preneseni iz SAD na Blagovesti 2000. godine .

Još jedan manastir je nezaobilazni deo hodošasnika iz celog sveta, a to je manastir Tvrdoš iz 4. veka, posvećen uspenju presvete Bogorodice, gde se nalaze čestica časnog krsta i ruka kraljice srpske Jelena Anžujske. Već od 15. veka postoje tragovi i vinskog podruma u ovom manastiru, a proizvodnja vina je nastavljena i do današnjih dana.

Na istočnoj strani Popovog polja na putu Trebinje -Mostar, nalazi se selo Mrkonjići gde se rodio Sveti otac Vasilije Ostroški. Na temeljima rodne kuće Ostroškog čudotvorca podignuta je i crkva posvećena ovom velikom svetitelju.

Naravno, pored pravoslavnih svetinja, na ovoj raskrsnici kultura, nikle su Osman pašina džamija i Sultan Ahmedova ili Stara džamija, smeštene unutar tvrđave Starog grada, blizu obale reke Trebišnjice.

A u središtu grada, na desnoj obali reke, podignuta je je krajem 19. veka i katolička katedrala rođenja Blažene Device Marije.

Iz Trebinja su poreklom veliki umetnici oskarovci Karl Malden, odnosno Mladen Sekulović i Duško Vučetić, pa junakinja Zvezdnih staza Natalija Mogulić. Ovo je grad filma gde su snimani mnogobrojni filmovi i gde su boravile velike zvezde, a od kojih su najpoznatiji „Na mlečnom putu“, „Nož“,“Krugovi „ i popularna serija „Ranjeni orao“.

Da je Trebinje i moderan grad u koji se stalno ulaže, govori i nedavno podignut Grad sunca koji se prostire na 800 000 metara kvadratnih, projekat u koji je do sada uloženo 50 miliona maraka, inače investicija koja vredi 200 miliona maraka. Istočna kapija Grada sunca izniklog usred hercegovačkog krša i neprohodnih rastinja, svečano je otvorena u julu prošle godine spektakularnim otvaranjem Akva parka na koje je stiglo više od 10 huljada ljudi iz Hercegovine i regiona. Adrenalinski i zabavni sadržaji, bazeni, Dino park, moderan hotel Panorama, Varoš čaršija Sportsko rekreativnog kompleksa, gradnja apartmanskog naselja u okviru ovog novog grada i spa centra Galija nudi Trebinju novu dimenziju turizma i mogućnosti za život po uzoru na svetske metropole.Tako, ovaj živopisni zeleni grad u kome se prepliću kulture, podnevlja, mediteranska i kontinentalna klima, mirisi lekovitog bilja i čudesnog hercegovačkog vina, grad u kome ima najveći broj sunčanih dana i koji je vekovima odolevao svim turbolentnim vremenima koji su lomili ove krajeve, poput žilavke, stoji uspravno, vekovima čuva tragove karavana i svojih osvajača,ušuškan u krilu u mirisnog Leutara. On je biser sa dna mora koje se povuklo nekoliko kilometara dalje, ali i dalje miriše na more, na vazduh koji pročišćava dušu i u svakom prolazniku i putniku namerniku budi pesnika.Pratite nas na:   


Osnivač i glavna i odgovorna urednica:
Slavica Hinić
Kontakt:
+381641212845
+381698992416

E mail: slavica.hinic@gmail.com

Osnivač:
Borislav Petrović

Redakcija:

Natasja Čičić (urednica)
Sanja Domazet (putopisi)
Borislav Petrović (putopisi)
Milica Rakidžija
Tijana Đorđević
Saša Velimir
Jelena Rakidžija (lektorka)

Foto i dizajn: Uroš Marković i Stefan Hinić

Izrada sajta: Vladimir Kravić

Naša lokacija: