Umetnički pres karavan


U kadru prirodnih scenografija

Dragan Jovićević | 31. 05. 2014. – 18:11h | Foto: RAS |

Ukoliko volite turske serije koje se emituju na domaćim kanalima, ili pak pratite rapidan razvoj tamošnje kinematografije, koja je ove godine dosegla i do najvišeg priznanja u svetu filma – Zlatne palme za film Nurija Bilgea Džejlana „Zimski san“ – onda ste sigurno zapazili izvanredne lokacije na primorju, koje često čine filmsku i televizijsku scenografiju.

Ostaci Artemidinog hrama

Ti pejzaži mahom se snimaju u Izmiru, gradu na primorju gotovo dvostruko većem od Beograda i po prostornost i po broju stanovnika, koji predstavlja pravo kulturno i istorijsko blago, prestonicu umetnosti i kulture, na samoj obali Turske.

Da je tako, uverila se ekipa domaćih novinara i umetnika, okupljenih oko jedinstvenog projekta „Umetnički pres karavan“, koji ima za cilj da javnosti prenosi malopoznate lepote kulturnih različitosti.

Tako se Karavan, minule nedelje, uz podršku Kancelarije za kulturu i turizam ambasade Turske, zatekao u Izmiru, baš između zemljotresa od više od šest stepena Rihterove skale koji je potresao tak grad i trijumfa Džejlanovog filma na Kanskoj kroazeti.

Pamukkale

U Izmiru, Karavan se susreo sa tamošnjim gradskim direktorom kancelarije za kulturu i turizam Abdulazizom Edizom, koji je sa ushićenjem govorio kako o kulturnom značaju ovog grada, tako i o njegovom daljem napretku. Naime, s obzirom na to da je, kako smo već napomenuli, Izmir često paravan za impresivnu pozadinu kadrova turskih filmova i serija, trenutno je u izgradnji veliki filmski studio, u kome će se ubuduće snimati, čime će se produkcija dalje poboljšati.

„Mi smo ranije uvozili serije iz Amerike i sa zapada, a sada sve više izvozimo naše“, rekao je Ediz, dodavši da su i sami bili iznenađeni tolikom popularnošću serija. Većina serijala koje se mogu i na domaćim kanalima videti, snimljeni su u Izmiru, ali ne toliko u samom gradu, koliko uz obalu, upravo zbog prenaseljenosti samog grada. „Ukoliko vidite kadrove na moru u nekom turskom filmu ili seriji, nećete pogrešiti da su snimljeni u Izmiru“, kaže Ediz, dodavši da je barem 75 odsto filmova i serija snimljeno tamo. Veliki filmski centar već je u izgradi i iduće godine bi tamo trebalo da „padnu“ prve klape.

Umetnicki pres karavan u susretu sa direktorom kancelarije za kulturu i turizam Izmira

Kao i u svim velikim prestonicama, tako i u Izmiru, umetnička sezona traje od septembra do maja, dok tokom letnje sezone, od juna do septembra, smenjuju se festivali i umetnički projekti.

Izmir i dalje gaji kulturu odlaženja u bioskope, čija je posećenost tamo tek neznatno pala, dok je posebno zanimljiva činjenica da sam grad ima tri velika pozorišta u sastavu nacionalnih institucija i čak 35 privatnih pozorišnih kuća, koje izvode kako klasični tako i moderni repertoar, kao i repertoar turskih drama.

Modernu umetnost posebno dopunjuju lokaliteti drevnih gradova, poput Efesa, Agore, te kuće u kojoj je Bogorodica preminula i groba u kome je sahranjen apostol Jovan, od kojih su sačinjene crkve, te Artemidinog hrama, kome su se klanjali pagani, do Isa begove džamije, jedne od najvećih u regionu.

Abdulaziz Ediz

Ekipa Umetničkog pres karavana iz Beograda, u sastavu Slavica Hinić, osnivač Karavana, te Nebojša Pilipović kao kreativni direktor, novinari Marija Miljević Rajšić, Sonja Todorović, Nataša Đuričić, Stanislav Stankić i Dragan Jovićević, obišla je sve navedene lokalitete, kao i čuvene Pamukale, iliti „Tvrđavu od pamuka“ kako bi na srpskom glasio prevod ovog čuda prirode na kojeg su Turci posebno ponosni, kojeg čine korita nastala slivanjem vruće, termalne vode. Od domaćina smo saznali da je, upravo zbog toplih voda koje na više mesta izviru, područje Izmira posebno podležno zemljotresima, tako da onaj prošlonedeljni nije bio posebno iznenađenje, iako je u javnosti izazvao paniku.

Pratite nas na: 



  


Osnivač i glavna i odgovorna urednica:
Slavica Hinić
Kontakt:
+381641212845
+381698992416

E mail: slavica.hinic@gmail.com

Osnivač:
Borislav Petrović

Redakcija:

Natasja Čičić (urednica)
Sanja Domazet (putopisi)
Borislav Petrović (putopisi)
Milica Rakidžija
Tijana Đorđević
Saša Velimir
Jelena Rakidžija (lektorka)

Foto i dizajn: Uroš Marković i Stefan Hinić

Izrada sajta: Vladimir Kravić

Naša lokacija: