Umetnički pres karavan


Završetak 21. Sa(n)jam knjige u Istri

Iza nas je 21. Sa(n)jam knjige u Istri – pulski festival knjiga i autora, koji je tokom 11 dana trajanja ponudio stotinak događaja: predstavljanja knjiga, okruglih stolova, stručnih skupova, izložbi, koncerata i projekcija filmova. U sajamskim programima ove godine učestvovalo je više od 150 učesnika iz Hrvatske i inostranstva. Svoje naslove predstavilo je 250 izdavača, među kojima je bilo i 30 značajnih iz Srbije, okupljenih oko Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS), a u ponudi se mogla pronaći i knjiga na engleskom i italijanskom jeziku. U odnosu na prošlu godinu primećen je veći broj posetilaca, gotovo 30%, što se ukupno vidi i po broju prodatih naslova. Najprodavanija knjiga ove godine bila je „Sarajevo, plan grada” Miljenka Jergovića, na drugom mestu našla se knjiga za male čitaoce „Skijaški dnevnik Pauline P.“, poznate hrvatske spisateljice za decu, Sanje Pilić, dok se na trećem mestu našla digitalna knjiga „Žive razglednice Pule“ iz produkcije Sajma.

Aktuelne, angažovane, urbane teme i bogat, raznolik, izuzetno živ programski koncept namenjen vrlo širokom krugu posetilaca, obeležili su ovogodišnji Sajam. Među inostranim autorima koji su učestvovali u programu našli su se: Erri De Luca (Italija), Jon Kalman Stefansson (Island), Jurij Viničuk i Oleksandr Irvanec (Ukrajina), Joachim Sartorius (Nemačka), Benjamin Flao i Sylvain Coissard (Francuska), Namik Kabil (Bosna i Hercegovina), Valeria Brigida (Italija) i Dragan Velikić (Srbija).

Miljenko Jergović, Borivoj Radaković, Ivica Ivanišević, Alem Ćurin, Marina Vujčić, Željko Krušelj, Andrea Matošević, Igor Duda, Jasna Žmak, Milan Rakovac, Borna Vujčić, Zdravko Zima, Jurica Pavičić, Zoran Ferić, Boris Dežulović, Dragan Markovina, Predrag Lucić, Boris Greiner, Zvonko Maković, Tonko Maroević, Nadežda Čačinovič… neki su od hrvatskih autora koji su učestvovalii u ovogodišnjem programu.

U završnom delu Sajma predstavio se ovogodišnji regionalni program „Beograd čita”, koji je Puli predstavio savremenu kulturnu scenu grada Beograda, a koji je nastao u saradnji sa izdavačkom kućom Geopoetika. Pulskoj publici predstavili su se: Slobodan Šijan, Goran Marković, Vladislav Bajac, Slavoljub Stanković, Slavimir Stojanović, Božo Koprivica, Đorđe Miketić, Dana Todorović i Vesna Goldsvorti.

Saradnja s kultnim pulskim Art&Music festivalom ove nam je godine omogućila i celovečernji koncert na kojem su nastupali: Art Lili (Beograd), Damir Avdić (Ljubljana) i Miki Solus (Zagreb), a održavala se i petodnevna radionica stripa, koju je vodila pulska strip autorka Petra Gardijan.

21. Sajam mediji su već na početku proglasili Sajmom sa najaktualnijom temom do sada. Otok-geto-azil tema je koja će se zasigurno posebno pamtiti u Arhivi pulskog sajma, ali je i tema čija je rasprava tek započela i ne bi nikako smela da prestane. Za sledeću godinu već je najavljena tema – Transatlantik, u sklopu koje će se predstaviti portugalska, španska i južnoamerička književnost.

Putopis napisao Borislav Petrović

Pratite nas na:   


Osnivač i glavna i odgovorna urednica:
Slavica Hinić
Kontakt:
+381641212845
+381698992416

E mail: slavica.hinic@gmail.com

Osnivač:
Borislav Petrović

Redakcija:

Natasja Čičić (urednica)
Sanja Domazet (putopisi)
Borislav Petrović (putopisi)
Milica Rakidžija
Tijana Đorđević
Saša Velimir
Jelena Rakidžija (lektorka)

Foto i dizajn: Uroš Marković i Stefan Hinić

Izrada sajta: Vladimir Kravić

Naša lokacija: