Umetnički pres karavan

Dosadašnji projekti i aktivnosti Udruženja:

Projekat "Muzika sveta", pokrenut septembra 2002. godine , sa osnivanjem Udruženja „Kulture sveta“ nastavlja da se uspešno realizuje tokom 2003. i 2004. godine u saradnji sa mnogim ambasadama, kulturnim centrima, beogradskim klubovima, muzičkim i plesnim školama, umetnicima iz zemlje i inostranstva. Reč je o ciklusu muzičkih etno večeri koje su praćene plesom, izložbama (slika, umetničkih fotografija, zanatskim rukotvorinama), dokumentarnom i muzičkom video projekcijom, kao i gastronomskim specijalitetima različitih kultura sveta .

U okviru ovih “muzičkih putovanja”, koja je pratilo veliko medijsko interesovanje, građani Beograda su imali prilike da se u kreativnom i pozitivnom okruženju beogradskih kultnih klubova i pozorišta upoznaju sa mnogobrojnim kulturama sveta: Afrike (Kongo, Angola, Gvineja Bisao, Zambija, Nigerija, Tunis, Maroko, Libija, Egipat), Azije (Liban, Izrael,Indija, Indonezija, Kina, Japan), Južne Amerike (Meksiko, Kuba, Jamajka, Martinik, Brazil, Argentina, Peru, Bolivija) i Evrope (Španija, Irska, Grčka, Kipar, Madjarska, Turska, Ukrajina, Jermenija).Jul, 2003 – saradnja sa portugalskom omladinskom kulturnom organizacijom d’ Orfeu i učešće na međunarodnom multikulturalnom festivalu Dorfusao u Portugalu. Cilj saradnje je medjukulturna razmena kroz prezentaciju naših tradicionalnih kulturnih osobenosti i umetničku fuziju sa kulturama ostalih zemalja učesnica.

April – decembar, 2004 – Organizovanje gradskih takmičenja u orijentalnim plesovima i niza plesnih manifestacija posvećenim različitim kululturama sveta

Jun, 2004 – Organizacija prvog domaćeg Etno art festivala, kao jedinstvenog spoja etno muzike, plesa, modnih revija i umetničkih izložbi inspirisanih tradicijom različitih kultura sveta.

Oktobar, 2004 – rad na projektu Multikulturni umetnički centar, koji se sastoji iz sledećih segmenata: obrazovno-informativna aktivnost (umetničke radionice, seminari, predavanja), kulturno-umetničke manifestacije (festivali, predstave i performansi, izložbe i prezentacije rada), studijska putovanja, publikacije (godišnji bilten) i program za decu.

Januar, 2005 – Osnivanje plesne grupe «Balkan-Orijent»

Ova grupa je u okviru svojih nastupa koristila stilizovane elemente trbušnog plesa u kombinaciji sa plesnim pokretima sa područja Balkana.

Februar, 2005 – Radionice etno plesa:

  • oživljavanje energetskog polja kolektivnog nesvesnog unutar ličnog izraza (vežbe opuštanja i oslobadjanja pokreta)
  • savladavanje tradicionalnih elemenata iz života i folklora Balkana (angažovanje stručnih saradnika iz folklornih grupa, etnologa, istoričara umetnosti, i kostimografa), kao i elemenata modernog plesa
  • kreativna integracija predhodnih stepena u formi plesa.


Projekat etno plesa ima za cilj oživljavanje izvorne energije kao osnove kreativnosti kroz formu pokreta i njena integracija kroz tradicionalni i moderni plesni jezik. Ples prati etno muzika, kao spoj tradicije i modernog, već postojećih afirmiranih etno grupa, kao i prigodno formiranog sastava muzičara, sa originalnim kompozicijama koje prate plesne pokrete.

Mart, 2005 – Prvi ciklus muzičko plesnih večeri «Balkan –Orijent 2005». Ovaj projekat na jedan originalan umetnički način, u duhu sadašnjeg vremena, predstavoio obrađene izvorne kompozicije centralne i južne Srbije, Kosova i Metohije, Makedonije, Grčke i Turske, Bliskog i Srednjeg Istoka, kao regiona koja su se kroz dugu istoriju medjusobno kulturno prožimala i kao takva formirala kolektivni duh tih naroda. U prvom ciklusu su predstavljene grupe: Hazari, Šira Utfila, Runo, Teudulija i Madam Piano. Muzički nastupi praćeni su plesom, inspirisanim pomenutim regionima a sve to prati i prigodna etno-art prodajna izložba umetnika koji koriste etno motive, kao i udruženja koja neguju i čuvaju tradicionalnu umetnost.

Mart, 2005 – Organizacija humanitarne muzičko-plesne predstave ”Ples za Aziju”, u okviru projekta “Ples, jezik, identitet”, u Bitef teatru. Ova predstava je kreativnom integracijom muzike, plesa i kostima obuhvatila više kulturnih regiona, spojile različite kulture, tradicionalni i moderni ples.

April, 2005 -Realizacija projekta »Ples, jezik, identitet« u saradnji sa Domom omladine. Organizacija intezivnih radionica i predavanja na kojima su polaznici savladali elemente i tehnike plesa iz različitih delova sveta.Kreativna primena naučenog materijala koji je prezentovan u završnoj fazi projekta u plesnoj predstavi »Senke«. Predstava „Senke je premijerno izvedena na 39. Bitefu u okviru pratećeg programa »After ten«, kao i okviru glavnog programa 40. Bitefa, 2006. godine.

April, 2005Dani Beograda u Zemunu– učestvovanje u kulturnom programu manifestacije sa muzičko-plesnim nastupom etno grupe »Hazari« i plesne grupe »Balkan – Orijent«.

Septembar, 2006 – Učešće na 40. jubilarnom Bitefu u okviru pratećeg programa »After ten«: organizacija multimedijalnih događaja u saradnji sa ambasadama zemalja gostujućih predstava.

2007-2010 – Projekat »Multimedijalna putovanja kroz istoriju, gradove, narode i kulturne pravce«: Pariz- grad ljubavi, Dolce vita u Rimu, San ciganske noći, Srednjovekovni party, Putovanje Renesansom, Vizantija, Noć Burleske itd

28. jun, 2012 – U saradnji sa Narodnim muzejom iz Šapca i Francuskim institutom za kulturu učešće u organizaciji jubileja za evropsku kulturu – 300 godina od rođenja francuskog filozofa Žan Žak Rusoa.

25. maj 2012 – Osnovan projekat »Umetnički pres karavan« sa ciljem da promoviše umetničko i istorijsko nasleđe različitih zemalja sa osvrtom na celokupnu turističku ponudu: prirodna bogatstava kulturni događaji, festivali i istorijsko nasleđe, spa i welness programi, gastronomija, lokalni zanati. Ovaj umetnički i novinarski karavan je svoje osnivanje obeležio 25. maja 2012, pod sloganom „od Triglava do Vardara, od Balkana do okeana“, kada je posetio turistički biser Slovenije - Bled, okolinu i podnožje Triglava, srednjovekovni gradić Radovljicu i zamak grofova Lamberg u selu Drnča.

U međuvremenu, karavan je, u užoj ili široj postavi, obišao gotovo ceo region i mnogobrojne zanimljive destinacije, među kojima su: Srbija (Zapadna, Centralna i Istočna Srbija-Kučevo, region Mačve-Šabac i Cer, Vojvodina- Carska bara, Ribarsko ostrvo, Sremski Karlovci, Kikinda, Mokrin, opština Pećinci-Kupinovo i Obedska bara), Hrvatska (Pula, Rovinj, Brač), Slovenija (Bled, Portorož, Piran), Republika Srpska (Rudo, Višegrad, Andrić grad, Mrkonjić grad), Crna Gora (Budva i Kotor). Dalje, “od Balkana do okeana“, karavan je došao do Turske (Izmir, Efes, Pamukale), Mađarske (Pečuj, Vilanji, Harkanj banja, jezero Balaton,Tisakečke), Italije (Rim), Amerike (Njujork, Majami i Fort Lauderdale) i Kariba (Veliki Kajman, Jamajka i Haiti).

Pratite nas na:   


Osnivač i glavna i odgovorna urednica:
Slavica Hinić
Kontakt:
+381641212845
+381698992416

E mail: slavica.hinic@gmail.com

Osnivač:
Borislav Petrović

Redakcija:

Natasja Čičić (urednica)
Sanja Domazet (putopisi)
Borislav Petrović (putopisi)
Milica Rakidžija
Tijana Đorđević
Saša Velimir
Jelena Rakidžija (lektorka)

Foto i dizajn: Uroš Marković i Stefan Hinić

Izrada sajta: Vladimir Kravić

Naša lokacija: