Umetnički pres karavan


Pula – grad istorije i kulture

Na kafi sa predsednikom


Umetnički pres karavan se otisnuo put Pule na poziv jubilarnog dvadesetog festivala knjiga i autora Sa(N)jam knjige u Istri, koji je održan od 4. do 14. decembra. Po dolasku u Pulu, ekipa karavana je prisustvovala sajamskom programu ,,Kafa sa pokroviteljem”.

Predsednik Republike Hrvatske je pokrovitelj ove manifestacije, te je strpljivo odgovarao i na pitanja srpskih novinara. Josipović je tom prilikom istakao da je najviše knjiga u životu kupio u Beogradu osamdesetih godina prošlog veka, tokom služenja vojnog roka. Otkrio nam je da mu je omiljeni srpski pisac Danilo Kiš. Roman Borislava Pekića Besnilo mu je toliko držao pažnju da ga je pročitao za jednu noć.Toliko mu je bila napeta i uzbudljiva ova iuzetno opširna knjiga da nije mogao da se odvoji od nje. Pročitao je u jednom dahu i bez pauze. Od ostalih knjiga koje voli,hrvatski predsednik je naveo da se rado vraća Hadrijanovim memoarima i Epikurovom vrtu. Govoreći o muzici, istakao je saradnju sa srpskom kompozitorkom Ivanom Stefanović, sa kojom je u maloj dvorani filharmonije održao jedan od prvih zajedničkih, posleratnih koncerata. To je dokaz da se bez obzira na sve postojeće barijere može saradjivati i da kultura bolje deluje na ljude i njihove medjusobne odnose nego neke druge stvari.

Prestonica kulture za 2000.

Nije slučajno što se pres karavan u svojoj kulturnoj misiji našao baš u Puli,koja ima ambiciju da se kandiduje za kulturnu prestonicu Evrope 2020. godine. Maja ove godine posetili smo Pečuj, evropsku prestonicu kulture za 2010.godinu. U Puli se piše i govori na dva jezika. Drugi jezik je italijanski, koji ovom gradu daje poseban šarm i neke lepe tonove i boje koje se na suptilnom nivou mogu nazreti. Hodajući gradom golim okom možete jasno videti tragove Rimskog doba i nekadašnje prisustvo Austrougarske monarhije. Ona je i pokrenula turizam u Puli, o čemu svedoči hotel ,,Rivijera’’. Prvi izgradjeni hotel iz tog vremena koji je bio rezervisan za ondašnju elitu koju su činili austrougarski prinčevi, princeze i admirali, s obzirom da im je Pula bila glavna ratna luka, strateški veoma bitna. Zato ne čudi što se u Pulu ulagalo. U centru Pule postoje tuneli koji su gradjeni da se stanovništvo sakrije u slučaju bombardovanja. U današnje vreme u njima se uzgajaju šampinjoni. Dovitljivi puljani su prepoznali idealne uslove kroz pogodnu temperaturu i potrebnu vlagu, spojivši praktično i kreativno.

U katakombama sa pulskim gladijatorima

Pulska arena je najvidljivija gradjevina koja svedoči o snažnom prisustvu nekadašnjeg carstva Rima. Ušavši u Arenu, energetski smo mogli osetiti vibracije antičke Pule i huk publike. Kao da smo vremenskom mašinom ušli u prvi vek posle Hrista. U trenutku kad zadjosmo u katakombe drevne arene, nismo mogli da ne protrljamo oči. Na moment nismo mogli da razaznamo san od jave jer smo naleteli na grupu gladijatora koji se spremaju za borbu. Pribiživši se ovim ratnicima, oni nam objasniše da su iz našeg vremena. Nisu posetioci iz antičke prošlosti, već su osnivači udruženja ,,Spektakula Gladijatura Pule’’. Sportisti i borci koji izvode autentične rekonstrukcije borbi iz prvog veka nove ere. Postoji i rekontrukcija rimskih kola koje su vukle životinje. Njihovi nastupi u areni su u letnjem periodu više nego atraktivni I posećeni. Pulska arena tada potpuno oživljava rimsko doba ekspanzije gladijatorskih borbi. Iz današnje perspektive gledano, atmosfera je kao na fudbalskoj utakmici na dupke popunjenom stadionu.

Zemlja amfora

Pula je poznata kao najveće nalazište amfora. Dve hiljade amfora je nadjeno pre nekoliko godina. Postoje posebne amfore koje dosetljivi puljani koriste za riblji umag. One se nalaze u Rimskoj uljari. Toliko nadjenih amfora može da se objasni saznanjem da se trgovina u vreme rimljana odvijala najvećim delom i morskim putem.

Tragovima antike

Umetnički pres karavan je nastavio hodom istorije prošetavši poredd Pulskih kapija, koje simbolišu antičko doba Pule. Prkoseći savremenom dobu daju svoj vidni pečat drevnom mestu, a opet se nekako čudesno uklapaju u današnji izgled grada. Bez njih se ne može. Prva kapija koju smo ugledali je Herkulova glava, vrata sagradjena jedan vek pre Hrista. Zovu je Herkulova vrata. Bliže moru se nalaze dvojna vrata. Gradska vrata Pule krase Zlatna vrata koja su i slavoluk Sergijevaca. Antička porodica Sergijevih koji su podigli najlepšu Pulsku kapiju. Nošeni tragovima antike došli smo do gradskog trga, Foruma. Da je neka lokacija u gradu forum prepoznajemo po tome što su svaki glavni antički trg krasila tri hrama u neposrednoj blizini. U Puli se na sreću zadržao jedan,ali neprocenjivo bitan. To je Avgustov hram sagradjen pre dve hiljade godina. Kao svedok šestovekovnog Rimskog prisustva u Puli, ovaj drevni hram danas predstavlja kulturno i istorijsko blago. Forumi su uvek bili blizu mora zbog trgovine i prodaje. Na njima se sve odvijalo, od donošenja novih odluka i zakona, do čuvenih beseda za koje su bili zaduženi gradski tribuni.

Pirati sa Jadrana

Ekipa pres karavana se zaputila do kasnoantičkog i ranohrišćanskog lokaliteta Nezakcij. Dvanaest vekova pre Hrista ove prostore Istre su naseljavali Histri. Nezakcij je bio jezgro plemena Histri. Po ovom plemenu je Istra dobila ime. Bili su vrsni brodograditelji i vešti gusari. U to vreme gusarstvo je bilo vid zanimanja, i nije bilo kažnjivo. Koza je bila njihov zaštitni znak, a veoma je interesantno da je koza kao simbol Istre odolela zubu vremena. Naime, koza je i dan danas opstala na Istarskom grbu. Kralj Histra je bio kralj Epulon koji se žestoko suprotstavio Rimskim osvajačima. Histri su važili za hrabre i do te mere fanatične ratnike da su odlučili da živi ne padnu u ruke Rimljanima. Kad su procenili da Rimske trupe nezadrživo nadiru, oni su po naredbi kralja Epulona pobili svoje porodice i sebi oduzeli živote. Pominjanje Epulona i u današnje vreme predstavlja snagu otpora.

Od gastronomskih užitaka do carstva maslinjaka

Nakon obilaska Histarskog drevnog lokaliteta, predahnuli smo u restoranu Vela Nera gde smo nakratko sabrali utiske i uživali u tradiconalnim istarskim specijalitetima. Riba i vino su nam dali podsticaj da odemo put Vodnjana gde se proizvodi najkvalitetnije maslinovo ulje u regionu. Srednjovekovno mesto se nalazi na desetak kilometara od Pule, a od pogleda na ogromne nepregledne maslinjake i Brionski arhipelag, zastaje dah. Vodnjan nije samo carstvo maslinjaka, već je nekad bio urbano središte i poznato stecište grofova, umetnika i oficira. To se može videti po zdanjima u Vodnjanu koja pripadaju raznim istorijskim razdobljima i umetničkim pravcima. Od gotike i renesanse do baroka.

Rovinj kao kraj i početak puta

Domaćini su nam za kraj priredili još jedno iznenađenje. Nošeni zvukom morskih talasa i mirisom zimskog mora, doplovili smo do sunčanog Rovinja. Odatle, dok slušamo kapetana kako priča legendu o Svetoj Eufemiji, zaštitnici grada Rovinja, već se bolje oseća vetar i more. U tako lepom raspoloženju Umetnički pres karavan je ušao u samo srce Rovinja i ukotvio se u konobi Kantinon. Konoba je mesto u kojem se moze doživeti deo lokalnog kolorita. Kantinon je čuvar tradicionalnih recepata po kojima su hranu spremali preci današnjih rovinjana. Vrhunski kuvari konobe Kantinon su nam priredili gastronomski ugodjaj koji se pamti. Dominirali su specijaliteti povezani sa ribarskom tradicijom, a istovremeno nam je najbolji državni enolog otkrivao tajne večnosti i neponovljivog ukusa Istarskih vina.

Članovi putujućeg karavana su nastavili upoznavanje Rovinja krećući se tik uz morsku obalu. To nas je dovelo do otkrića nečeg prelepog. Usred prirode, blizu mora, bljesnuo je hotel ,,Lone’’. U prvi mah, izdaleka, deluje kao ogromni luksuzni kruzer usidren u luci. Kad smo mu prišli blizu shvatili smo da je u pitanju najmoderniji hotel koji se oslanja na more i prirodu. Na svakom koraku unutar hotela se vidi naglašenost na umetnost dizajna. ,,Lone’’ je spoj lepote i stila. Jedinstven je dizajn hotela koji odiše skladom i elegancijom. Oseća se ambijent urbane profinjenosti. Umetnički pres karavan je obilazak hotela začinio polučasovnim boravkom u predsedničkom apartmanu hotela ,,Lone’’. Simbolika je htela da, po dolasku u Pulu, budemo na kafi sa hrvatskim predsednikom Josipovićem, a da iz Rovinja odemo iz pomenutog apartmana za predsednike. Rovinj zaslužuje putopis posvećen samo njemu. On je kraj ove kulturne avanture i početak novog puta koji čeka naš karavan.

Putopis napisao Borislav Petrović

Pratite nas na:   


Osnivač i glavna i odgovorna urednica:
Slavica Hinić
Kontakt:
+381641212845
+381698992416

E mail: slavica.hinic@gmail.com

Osnivač:
Borislav Petrović

Redakcija:

Natasja Čičić (urednica)
Sanja Domazet (putopisi)
Borislav Petrović (putopisi)
Milica Rakidžija
Tijana Đorđević
Saša Velimir
Jelena Rakidžija (lektorka)

Foto i dizajn: Uroš Marković i Stefan Hinić

Izrada sajta: Vladimir Kravić

Naša lokacija: